2014. július 24., csütörtök

Soba tészta édes gyömbéres öntettel, ropogós zöldségekkel



A soba japán szó, jelentése hajdina. A hajdina ázsiai gyökerekkel bíró, gyógynövényként is alkalmazott keserűfűféle. Már a 14. században a kereskedők jóvoltából átkerült Európába, szinte az összes európai nép konyhájában megtalálható alapanyag. A gluténérzékenység elterjedésével felkapottá vált, de joggal, mert nincs benne se glutén, se zsír, azonban gazdag fehérje forrás, tele van vitaminokkal (B1, B2, C, E) és ásványi anyagokkal (magnézuim, kalcium, réz, stb.), magas rosttartalma pedig kedvezően hat az emésztésre.

A soba tészta (ejtsd: szoba), annak aki nem ismeri, egy japán stílusú tészta, melyet előszeretettel fogyasztanak melegen leves betétként, vagy hidegen különböző öntetekkel, zöldségekkel.

Jó hír, hogy most már nem csak a bio boltokban és keleti csemegéket áruló fűszeresnél lehet megvárásolni, hanem a  nagyobb szupermarketek polcain is megtalálható (elérhető áron). A csomagolása is csodás, adagonként szalaggal átkötve jönnek.:)

Ez az étel lehet, hogy elsőre furának fog tűnni, hogy hideg is és a színe sem megszokott, szürkés barna, de csak bátran kóstoljátok meg, mert nagyon finom. A gyömbéres mézes öntet pikánssá, a friss zöldségek roppanóssága különlegessé teszi ezt a tésztaételt.



Hozzávalók:
2 főre I elkészítési idő kb. 20 perc
- 2 adag soba tészta
- 1 érett avokádó
- 1 sárgarépa
- 4 db mini uborka
- 2 evőkanál szezámmag


Az öntethez:



- 1 evőkanál szezám olaj

- 2 evőkanál földimogyoró olaj
- 2 evőkanál világos szója szósz (gluténérzékenyek figyeljenek, hogy gluténmentes szójaszószt használjanak)
- 2 evőkanál rízsecet vagy almaecet
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- egy marék friss petrezselyem 
- frissen őrölt fekete bors
- és aki csípősen szereti egy chili paprika kimagozva, felkarikázva




Elkészítés:



1. Tegyünk fel egy edényben vizet forralni, száraz serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot és hagyjuk hűlni.



2. Keverjük össze az olajat, ecetet és a mézet. Karikázzuk fel az újhagymát, reszeljük le a gyömbért és aprítsuk fel a petrezselymet, majd adjuk az öntethez és tegyük félre, hogy össze érjenek az ízek. (Ha a csípős változatot választod, akkor itt az ideje a chilit is bele tenni.)



3. A répát és az uborkát julienne-re vágjuk (legalább is próbáljuk meg), vagyis gyufaszál nagyságúra aprítjuk. Amúgy ez a technika Jean Julienne híres francia szakácsmester nevéhez fűződik, hiszen ő készített először Consommé Julienne-t, azaz olyan húslevest amit zöldségmetélttel gazdagított.



4. A tésztát főzzük meg, kb 7 perc elég neki, szűrjük le és azonnal öblítsük le hideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni.



5. Keverjük össze a tésztát az öntettel és a felaprított zöldségekkel, végül pedig szórjuk meg a pirított szezámmaggal. Avokádó szeletekkel tálaljuk. 






Szeretettel: H.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése