2014. március 23., vasárnap

Medvehagymás frittata édesburgonyával és kecskesajttal



Az erdő tele van zsákos emberekkel akik szorgalmasan gyűjtögetik a medvehagymát, úgyhogy minden bizonyára most már tényleg tavasz van.

Aki nem ismerné, a medvehagyma az első tavaszi növények között van. Nem csak kellemes snidling szerű íze miatt lett felkapott az elmúlt években, hanem mert rájöttek, hogy milyen kiváló élettani hatással van a szervezetre. Nagyon jó méregtelenítő így tél végén, tisztítja a vért, a gyomrot, beleket. Segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterin szintet, valamint gyulladásgátló és gombaölő hatással is bír.

Őszintén, először ki nem állhattam a medvehagymát, lehet azért mert első találkozásom vele egy rémes krémleves képében történt, de azóta rájöttem, hogy salátákban, pesto-ban, spenóttal párolva köretként kimondottan finom.

Aki a Mecsek környékén lakik maga szedhet medvehagymát, aki nem az piacon vagy akár nagyobb hipermarketekben biztosan megtalálja.

Az édesburgonyás frittata recepttel először a Green Kitchen Stories oldalon találkoztam (egyik kedvenc blogom, érdemes olvasni), az alap ötlet tőlük származik, de káposzta helyett medvehagymával szerintem még finomabb is lett a recept. A fűszerekkel most nem flancoltam, mivel a medvehagyma és a kecskesajt is karakteres ízű, de mégis együtt az édesburgonyával kellemes ízt ad.




Hozzávalók:

- 6 db tanyasi/bio tojás
- egy közepes méretű édesburgonya
- egy kisebb fej hagyma
- egy marék medvehagyma
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
- 1-2 evőkanál oliva olaj
-  kb. 100g kecskesajt


Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt légkeveréses programon 180˚ C-ra. 

2. Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd a hámozó segítségével vágjunk, vagyis hámozzunk belőle vékony szeleteket. A hagymát aprítsuk fel és az alaposan megmosott medvehagymát vágjuk csíkokra.

3. Egy serpenyőben hevítsünk oliva olajat és alacsony lángon pároljuk a hagymát üvegesre, ha kész adjuk hozzá a medvehagymát és az édesburgonya szeleteket majd gyakran kevergetve süssük 3-4 percig. Ha ez megvan tegyük félre hűlni.

4. Egy edénybe üssük bele a tojásokat, adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint és egy kézi habverővel kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá a zöldségeket.

5. Ha szerencsések vagyunk és van olyan serpenyőnk amit a sütőbe is be lehet tenni, akkor használjuk azt. Nekem sajnos még nincs, így kénytelen voltam beérni egy kerek sütőformával, de a végeredmény szempontjából ez is teljesen megfelel. Arra azért ügyeljetek, hogy ha kapcsos tora formát használtok, hogy bugyoláljátok be az alját alufóliába, nehogy kifolyjon a sütőbe a tojás. Szóval öntsük bele a tojásos keveréket a formáva, szórjuk meg a kecskesajjtal és tegyük a sütőbe olyan 15-20 percre.


Gyorsan elkészül és ketten jól is lehet vele lakni, de ha többen vannak rá, akkor kínáljunk hozzá friss salátát és esetleg egy kis  baguettet. 

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése