2013. november 25., hétfő

Csokoládé mousse másképp


Szerintem az avokádó az egyik legcsodálatosabb növényünk, köztudottan csökkenti a koleszterinszintet, különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített, magas a rosttartalma és kitűnő protein forrás is. (ha többet szeretnétek megtudni az avokádóról itt és itt utána olvashattok) Általában guacamolet, különféle mártogatósokat készítünk belőle, vagy egyszerűen pirítósra kenjük, esetleg gyümölcs és zöldségturmixhoz használjuk, de szeretném ezzel a recepttel bebizonyítani, hogy édességként is megállja a helyét. Mi több, isteni csokoládé mousse készíthető belőle, amely clean, vegán és még a legnagyobb csoki rajongó családtagom próbáján is átment.:)


Hozzávalók:

- 3 db érett, puha avokádó
- 100g jó minőségű 75%-os étcsokoládé (ne spóroljunk ezzel, vegyük meg a jobb minőséget)
- 3 evőkanál natúr kakaó por
- 4-5 evőkanál agave szirup
- 200ml kókusztej (amit legalább 3 órára tegyünk a hűtőbe, hogy megszilárduljon)
- csipet tengeri só



Elkészítés:


1. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd félre tesszük, hogy hűljön kicsit. Nem kell megijedni, a gőz fölötti olvasztás nem egy nagy ördöngősség. Egyszerűen fogunk egy kisebb lábast, öntsünk bele kb. 2-3 ujjnyi vizet majd egy fém tálat, ami illeszkedik a lábasunkra, ráteszünk. Ezt követően a tálba tesszük az összetördelt csokoládét és egy tiszta fakanállal vagy spatulával közepes lángon addig kevergetjük, amíg el nem olvad a csokoládé.

2. Az avokádókat félbe vágjuk, kiszedjük a magját és tálba kanalazzuk a belsejét, majd botmixerrel vagy turmixgéppel alaposan pépesítjük.

3. Hozzáadjuk a kakaóport, sót és agave szirupot, majd 2 evőkanálnyit a kókusztejből. Figyeljünk arra, hogy ne a kókusztej folyós részét használjuk fel, hanem azt ami megszilárdul és krém állagú lesz. 

4. A már kihűlt olvasztott csokoládét is adjuk hozzá és alaposan turmixoljuk össze. Kóstoljuk meg és ha nem találjuk elég édesnek, akkor még egy kis agavét rakjunk bele. 

5. Kanalazzuk poharakba és tegyük be a hűtőbe.

6. Amíg a krém a hidegen pihen, addig a maradék kókusztejet (de itt is csak a megszilárdult részét) kb 15-20 másodperc alatt habosítsuk egy kézi- vagy gépi habverő segítségével. Tényleg minimális idő alatt eléri a megfelelő állagot. 

7. Díszítsük a kókuszhabbal a csoki krémünket, és ha nagyon ki akarunk tenni magunkért apróra vágott pisztáciával vagy bogyós gyümölcsökkel szórjuk meg, és már kész is.

Bárki pillanatok alatt össze tudja dobni ezt a meglepően finom és nagyon egészséges desszertet. 



Szeretettel:

              H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése