2013. november 24., vasárnap

Lélekmelegítő téli leves

A téli borongós napokra kiváló étel a következő krémleves. Egyszerű elkészíteni, clean, azaz tiszta étel, és a napi ajánlott zöldség bevitelünkhöz is hozzá járul. A leves mindhárom főszereplője kitűnő A vitamin forrás, amely köztudottan immunerősítő hatású, telis tele van antioxidánssal, javítja a látást és bőrünk szépségéhez is hozzá járul. (Forrás: Gordon M. Wardlaw. Contemporary Nutrition.)A gyömbértől, cayenne borstól és currytől pedig igazi tüzes hangulatot kap a már amúgy is csodás naplementét idéző színű levesünk. Garantáltan felmelegít és táplálja testünket lelkünket egyaránt.  


Hozzávalók:

- egy nagy édesburgonya (kb. 600g)
- egy kisebb sütőtök (kb. 800g)
- 3 db közepes méretű sárgarépa
- 3cm-es gyömbér darab
- 400ml kókusztej
- 1 liter zöldség alaplé
- egy evőkanál kókusz olaj
- fél teáskanál cayenne bors
- fél teáskanál római kömény
- egy teáskanál curry por
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- fenyőmag




A legjobb, ha bio hozzávalókat használunk és a piacon szerezzük be őket, de természetesen a bolti áru is megfelel. Édesburgonyát és gyömbért jó áron lehet az Aldiban kapni, a bio leves kockát, bio kókusztejet és bio fenyőmagot pedig a Dm-ben, Müllerben vagy esetleg Herbáriában érdemes beszerezni. A fűszereket nagyobb hipermarketekben illetve bio boltokban is megtaláljuk. Ne ijedjünk meg az "egzotikusabb", esetleg kevésbé ismert hozzávalóktól, bártan kísérletezzünk az ízekkel, mert garantáltan nagyszerű, selymes ízű leves lesz a végeredmény!


Elkészítés:



1. A zöldségeket és a gyömbért meghámozzuk, alaposan megmossuk és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Lehetőleg egyforma méretűek legyenek, így könnyebben és egyszerre fő majd meg minden zöldségünk. 



2. A kókusz olajat egy nagyobb edénybe tesszük és közepes lángon felolvasztjuk. Mikor már forró, a kockára vágott zöldségeket hozzá adjuk és egy-két percig megfuttatjuk az olajon.



3. A zöldségeket felöntjük az alaplével. Gondolom nem sok mindenki bíbelődik azzal, hogy saját alaplevet főzzön órákon át, így én is az egyszerűbb megoldást választva leves kockából készítettem, azért arra ügyelve, hogy bio kockákat használjak. Az eljárás nagyon egyszerű, egy liter vizet felforralunk és a kockákat bele morzsoljuk, egyet rottyantunk rajta és már kész is.



4. A zöldségeket kb 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük, majd a fűszerekkel ízesítjük. A hozzávalók listájában megadott fűszer mennyiségek csak kiindulási alapot képeznek, természetesen ki-ki ízlése szerint kísérletezzen. Ha a csípősebb ízeket jobban kedveli, értelemszerűen több cayenne borsot tegyen bele, ha markánsabb levest szeretne akkor pedig a curryből adjon hozzá többet.



5. A kókusztejet egy tálba öntjük és a forró levesből egy kisebb merőkanálnyival bele teszünk, majd összekeverjük. Erre a lépésre azért van szükség, hogy ne a hideg kókusztejet öntsük a forró levesbe, hanem már közel azonos hőmérsékletűt, így biztosak lehetünk benne, hogy nem ér semmilyen meglepetés a leves állagát illetően. A már meleg kókusztejet bele öntjük a levesbe és alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk és, ha úgy érezzük, utána fűszerezzük ízlés szerint. 




6. A levest takarék lángra vissza tesszük és addig melegítjük, míg el nem kezd gyöngyözni. Nagyon fontos, hogy nem szabad a kókusszal már felforralni, mert kicsapódik benne és azt nem szeretnénk...


7. A kész levest tálkákba szedjük és pirított fenyőmaggal, esetleg tökmaggal tálaljuk.



Szeretettel:

             H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése