2014. március 20., csütörtök

Klasszikus humusz és a cékla chips esete

Humusz

Boltban is kapható, de szerintem jobban esik, ha magunk készítjük! :)

Hozzávalók:

- 350g főtt csicseriborsó
- 2-2½ evőkanál tahini (szezám paszta)
- 2-3 evőkanál oliva olaj
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb citrom leve (ízlés szeirnt mehet bele több is)
- ½-1 teáskanál őrölt római kömény
- 1-2 gerezd fokhagyma (annak aki szereti)
- Himalaya só ízlés szerint
- konyhai robotgép

Elkészítés:

1. Facsarjuk ki a citromok levét, pucoljuk meg a fokhagymát és szűrjük le a csicseri borsót, de a levét ne öntsük ki, mert ezzel tudjuk majd higítani a humuszt.

2. A citromlevet, tahinit, oliva olajat, római köményt, a sót és a fokhagymát tegyük a gépbe és turmixoljuk addig, amíg krémes állagú nem lesz.

3. Apránként adagoljuk hozzá a csicseri borsót és addig turmixoljuk amíg teljesen sima lesz. Ha túl sűrűnek találjuk a csicseri levével higíthatjuk. 

4. Kóstoljuk meg, és ha kell adjunk hozzá még sót vagy római köményt. Voilà, kész a humusz.




Ha azonnal tálaljuk, akkor egy löttyintés oliva olajjal díszíthetjük. Hűtőbe téve zárható üvegben vagy műanyag dobozban napokig eltartható. Kenhetjük kenyérre, korpovit kekszre, de a legjobb ha friss zöldségeket vagy zöldségchipset mártogatunk bele. Ehhez nem kell mást tenni, mint pl. sárgarépát, zellerszárat, kaliforniai paprikát vagy uborkát csíkokra vágni és jól bele tunkolni a krémbe. Munkába, iskolába is vihetünk belőle uzsonnára.  

Csicseri borsót a DM-ben szoktam venni, ez bio és csinos kis üvegben adják amiben később jól mutat minden féle házi lekvár... Lehet nagyobb boltokban is kapni konzerv csicserit, az is teljesen megfelel, ha nem ragaszkodunk a bio dolgokhoz. A tahinit pedig csemege boltokban vagy nagyobb Herbáriákban tudjuk beszerezni.


Cékla chips

Hozzávalók:

- 2-3 nagyobb cékla
- oliva olaj
- frissen őrölt bors és tengeri só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt légkeveréses programon 160˚C-ra és béleljünk ki sütőpapírral két tepsit.

2. Alaposan tisztítsuk meg a céklát a sártól, majd hámozzuk meg. Figyelem, a cékla fog, úgyhogy aki nem akar piros ujjacskákat, húzzon fel szépen egy gumikesztyűt a művelethez.

3. Egy mandolin (szeletelő), vagy ha profin bánunk a késsel (én nem igazán), egy kés segíségével vágjunk nagyon nagyon vékony szeleteket a céklából.

4. Egy tálban alaposan forgassuk össze a céklaszeleteket az oliva olajjal, sóval, borssal.

5. Szépen sorakoztassuk őket a tepsire, ügyelve arra, hogy ne fedjék egymást, és tegyük a sütőbe. Kb. 20-30 perc alatt készül el, sütő függő, úgyhogy a vége felé gyakrabban nézzünk rá, nehogy megégjen. Akkor jó, ha kicsit felpenderedik a széle és jó ropogós. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána ehetjük is.





Ha van aszaló gépünk még jobb, mert abban  
"élő" marad a cékla, bár nagyon sokáig, legalább 10-12 óráig tart, lássuk be a mai rohanó világban ain't nobody got time fo dat.



Szeretettel: H. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése