A tél vége felé már mindenki kívánja a friss roppanós, vitaminokkal teli zöldségeket. A minestrone leves éppen célnak megfelelő, mert telis tele van friss zöldségekkel, szezonnak megfelelően lehet variálni és garantáltan fedezi az ajánlott napi zöldségbevitelünket. Könnyű, ízletes mégis tartalmas leves, főételként is megállja helyét.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 3-4
evőkanál olíva olaj
- 1 édes hagyma
- 3 gerezd
fokhagyma
- 1
fehérrépa
- 4
sárgarépa
- 3 zeller
szár
- ½ piros
kaliforniai paprika
- ½ sárga
kaliforniai paprika
- 1
salátacukkini
- 2 -3
nagyobb paradicsom
- 200g
friss vagy fagyasztott zöldbab
- 200g fehérbab
(főtt vagy konzerv)
- ½ liter
zöldség alaplé
- 1
teáskanál szárított oregano
- 1
teáskanál szárított bazsalikom
- ½
teáskanál szárított kakukkfű
- tengeri
só és frissen őrölt fekete bors ízlés
szerint
- egy
marék friss bazsalikom
- reszelt
parmezán sajt
Elkészítés:
1. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Pucoljuk meg és szeleteljük fel egyforma méretű kockákra a fehér- és sárgarépát, cukkinit, zellerszárat, majd aprítsuk fel a paprikát és paradicsomokat.
2. Egy lábosban hevítsük fel az olíva olajat, majd ha már elég forró adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat és egy fél teáskanál sót, majd kb. 8 perc alatt pároljuk üvegesre. Ha kész dobjuk hozzá a fokhagymát , pirítsuk fél percig, de nem tovább, mert keserű lesz.
3. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, paprikát és cukkinit és öt percig kevergetve futtassuk meg ezeket is az olajon.
4. Ha kellőképpen megpuhultak, dobjuk hozzá a zöldbabot és fűszereket, majd kevergessük a zöldségeket még 3 percig.
5. Öntsük az alaplevet a zöldségekhez, adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, forraljuk fel, majd közepes lángon hagyjuk 10 percig gyöngyözni.
6. A fehérbabot szűrőben alaposan mossuk le, adjuk a leveshez és főzzük még 10 percig.
7. Kóstoljuk meg a levest, és ha még szükséges sózzuk, borsozzuk.
8. Friss bazsalikom levelekkel és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Szeretettel: H.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése