2014. február 3., hétfő

Quinoa, avagy 2013 szuper növénye




Quinoa? Micsoda? Hogyan kell ezt egyáltalán kiejteni? Hát így: kí-no-a. :)

A quinoa az Inkák szent növénye. Már évezredekkel ezelőtt alapvető élelmiszernek számított a kukorica mellett az Inka Birodalomban. Népszerűsége miatt hamar el is terjedt az Andok lakói között. Kb. 250 különböző változata létezett, köszönhette mindezt annak, hogy rettentően jól alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz, egyaránt termeszthető magas hegyvidéken, bírja a tűző napot, a fagyos klímát, különböző minőségű talajt, szárazságot de még a kevés esőt is.

Nem véletlen tehát, hogy az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) az elmúlt esztendőt a quinoa évének nyilvánította. Szerintem idén is épp olyan fontos növényünk, tehát nem árt közelebbről megismerkedni vele.

Általában a gabonák közé sorolják, de valójában a mángoldhoz és spenóthoz hasonló növény, melynek mi a magját fogyasztjuk, de az egész növény levelestül szárastul ehető.  

kép innen







MITŐL JOBB, MINT A TÖBBI?

- szuper növény, telis tele nyomelemekkel és tápanyagokkal.

- teltségérzetet biztosít mivel lassabban és egyenletesen szívódik fel és könnyen emésztehtő

- 9 esszenciális szírsavat tartalmaz, így komplex fehérje forrás vegánoknak, vegáknak és mindenevőknek egyaránt

- kétszer annyi rost van benne, mint bármelyik gabonában, így segíti az emésztőrendszer hatékony működését, miközben hozzájárul a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentéséhez 

- kiváló vas forrás, magnéziumot, kalciumot, káliumot, B-, C-, E-Vitamint, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású fitonutrienseket és szív-barát egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz

- gluténmentes és alacsony a glikémiás indexe

- 100g quinoa 343kCal-t, 13,8g fehérjét, 60,8g szénhidrátot és 6,6g élelmi rostot tartalmaz

nyers quinoa


HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?

Először is a legfontosabb, hogy alaposan lemossuk, mert a héját szaponin borítja, ami ugyan nem mérgező, de rendkívül keserű, általában szappanfőzéshez használják. Tehát alaposan mossuk meg a magokat folyó víz alatt egy szűrő segítségével. Ez után tegyük lábosba, öntsük fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi a quiona, forraljuk fel, majd fedjük le és takarék lángon főzzük 15 percig. Akkor kész, amikor a magok két-háromszorosukra nőnek és kifehérednek.


főtt quinoa



Természetesen adhatunk a főzővízhez ízlés szerint fűszereket, sót, de egyszerűbb azután ízesíteni, hogy megfőtt. Én általában egy bögre quinoát szoktam készíteni két bögre vízzel, ez a mennyiség bőségesen elég négy főre. 

A legjobb a quinoában, hogy megunhatatlan, hiszen rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Ehetjük natúran köretként húsok mellé, főzhetjük apróra vágott lilahagymával és felkockázott cukkínivel, hogy izgalmasabb legyen. Nyers és grillezett zöldségekkel bekeverve, egy finom öntettel nyakon öntve kitűnő és egészséges egytálétel. Készíthető belőle vega burger vagy halfasírt. Növényi tejjel főzve aszalt gyümölcsökkel gazdagítva kitűnő reggeli; muffinok, kenyerek, különböző édességek alapanyaga. Lisztet is készíthetünk a magokból, így pedig 1:1 arányban helyettesíthetjük vele a fehérlisztet és például tésztát készíthetünk belőle.

Kapható puffasztott quinoa is ami alkalmas mindenféle agyonkezelt reggeliző pehely kiváltására, de házi műzliszeletet is készíthetünk belőle. A lista végeláthatatlan, érdemes tehát kísérletezni vele.

HOGYAN TÁROLJUK?

A boltban általában előre csomagolt állapotban találkozunk vele, viszont miután felbontottuk érdemes légmentesen zárható üvegben vagy műanyag dobozban tartani.

Ha lisztet készítünk belőle akkor is légmentesen tegyük el, persze természetesen arra figyelve, hogy mielőtt egy kávédaráló segítségével ledaráljátok alaposan mossátok le és szárítsátok meg, nehogy úgy járjatok, mint én, aki buzgó mócsingként ledarálta az egészet, amiből ehetetlen keserű liszt lett. Hurrá. Viszlát egy teljes csomag quinoa...

Megfőzve a hűtöben, légmentesen záródó dobozban kb. 5 napig eláll, így pár napra előre el tudjuk készíteni például az ebédünket amit el tudunk vinni magunkkal munkába vagy az iskolába és nem kell össze vissza enni a dobozban érkező menüket, péksüteményeket és társait.

HOL VEGYÜK?

A hírtelen jött hírnévnek köszönhetően az Andokban élő termelők kizsákmányolása is megnőtt, így ha tehetjük csakis fair trade bio quinoát vásároljunk, így mindenki jól jár. Személy szerint nagyon szeretem a GreenMark Organic-nál kapható quinoát, de időközönként az ALDI bio termékei között is fellelhető.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése