2014. február 12., szerda

Van élet a banános zabkásán túl!

Nagyon szeretem a zabkását, főleg a téli reggeleken. Viszonylag hamar elkészül, kb. 10 percet vesz el a reggelből, de sokkal többet ad vissza. Rosttartalmának köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, így cukorbeteg-barát, csökkenti a koleszterinszintet, csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét, támogatja az egészséges emésztőrendszert, tele van antioxidánsokkal és nem utolsó sorban egész délelőttre eltelít. 

Sokan tejjel készítik, nekem úgy, túl gejl lesz, szerintem tökéletes, ahogy a skótok készítik vízzel évszázadok óta, ráadásul így tiszta is marad.

Ha apróra vágott zabpelyhet veszünk kb. 3 perc alatt megfő, ha rendeset akkor kicsit több kell neki, de így is hamar elkészül.(apróra vágott bio kapható jó áron a Müllerben)

Alaprecept 1 főre:

- 1/2 pohár zabpehely (sima vizes pohár)
- 1 pohár víz
- 1-2 teáskanál méz vagy agave szirup

Elkészítés:

1. A hozzávalókat tegyük egy kis lábasba és közepes lángon folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Értelem szerűen, ha sűrűbben szeretjük tovább főzzük, ha kicsit lágyabban, akkor tehetünk hozzá még egy kis vizet és kevesebb ideig főzzük. Látni fogjátok mikor kész. :)


1. Almás fahéjas zabkása


Az alaprecepthez adjunk egy reszelt almát és ízlés szerint annyi fahéjat amennyit szeretünk. Együtt főzzük meg az egészet. Mire a zabkása megpuhul addigra a reszelt alma is elkészül.



2. Bogyós gyümölcsös


A legjobb friss gyümölcsökkel megszórni a kész zabkását, de télen, ha csak nem akarunk vagyonokért ízetlen bogyós gyümölcsöket venni be kell érnünk a fagyasztott verzióval. A zabkása alap recepthez adjuk hozzá egy fél rúd vanília kikapart magját vagy egy kevés vanília kivonatot. Külön edényben melegítsük meg a gyümölcsöket és villával nyomkodjuk össze, majd  mikor megpuhult, kanalazzuk a zabkása tetejére.




3. Szuperhősök reggelije


Aki pedig már reggel is csak arra tud gondolni, hogy minél jobban és tisztábban táplálja a testét, kiváló választás a superfood zabkása, amiben gooji bogyó és chia mag van, de adhatunk még hozzá egy kiskanál cukrozatlan kakó port is...


Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése