2014. január 20., hétfő

Banánkenyér


A banánkenyér nagyon jó találmány, mert így a kidobásra váró csúnya pöttyös héjú banánokat is fel tudjuk használni. A banánt amúgy a legtöbb ember nyersen fogyasztja, ugyanis a szép makulátlan sárga héjú banán még nem az igazi. Akkor éri el legjobb állapotát amikor megbarnul, csak ugye nem a legínycsiklandozóbb látvány...de nem kell csüggedni, ha már nem kívánjuk magában megenni, akkor süssünk belőle süteményt! Ami persze sokkal jobb, mint egy sima banán, főleg, hogy csoki is van benne :).






Hozzávalók:

- 4 szuper érett banán
- 2 evőkanál szobahőmérsékletű kókuszzsír
- 4 evőkanál natúr joghurt
- 4 evőkanál chia mag (elhagyható, de táplálóbb lesz tőle)
- 2 tojás
- 200g kókuszvirágcukor vagy barnacukor
- 250g teljeskiőrlésű bio liszt vagy ugyanennyi gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál sütőpor
- 100g jóminőségű, legalább 65%-os étcsokoládé
- 100g dió
- 5-6 szem féldió a díszítéshez

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190˚C-ra alul felül sütő programon, vagy 170˚C-ra légkeveréses programon. Egy kenyérforma sütőedényt kibélelünk sütőpapírral és félretesszük.

2. A négy banánt keverőtálba tesszük és egy villa segítségével pépesítjük.

3. Hozzáadjuk a cukrot és elektromos habverővel elkeverjük, majd a két tojást, a kókuszzsírt és a joghurtot is hozzá adjuk és tovább keverjük.

4. A masszához adjuk a lisztet, sütőport és chia magot és alaposan összedolgozzuk.

5. A csokoládét és a diót felaprítjuk és egy spatula segítségével beleforgatjuk a tésztába.

6. A formába öntjük és a tetejét a diószemekkel díszítjük. Az előmelegített sütőben 1 óra 5 percig sütjük.

7. Hagyjuk teljesen kihűlni, vagy ha nem bírunk magunkkal, akkor langyosra hűlni és már szeletelhetjük is. Légmentesen záródó edényben 3-4 napig is eláll.


Persze ez nem a klasszikus agyoncukrozott-vajazott süti lesz, hanem egy fokkal egészségesebb és táplálóbb változata, főleg, ha a chia magokat is bele tesszük és, ha a lisztet ugyanennyi gluténmentes lisztkeverékkel helyettesítjük, máris gluténmentes banán kenyeret kapunk.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése