2014. január 11., szombat

Mi a manó az a Clean Eating?


Minden egyes alkalommal amikor eszünk vagy iszunk, két lehetőségünk van: vagy mérgezzük a szervezetünket vagy tápláljuk azt. A döntés csakis a mi kezünkben van.



Az élelmiszeripar uralta világunkban, mikor a legtöbb élelmiSZERT tele nyomatják mesterséges ízfokozókkal, színezékekkel, tartósítószerekkel, kemikáliákkal és ki tudja még mivel, nagyon nehéz dolgunk van, ha egészségesen szeretnénk enni. A gyors és olcsó kaják csábítóak a szemnek, de már kevésbé jók a testnek. Leterhelik a szervezetet, a májunkat extra nagy teherbírásra késztetik, amíg bírja szerencsétlen, de egy idő után felhalmozódnak a mérgek és már nehezebben fogja ellátni feladatát mind a májunk, mind más szervünk. Először a bőrünkön fog jelentkezni az egészségtelen életmódunk következménye fakó és színtelen bőr, aknék vagy különböző kiütések és bőrbetegségek formájában. Ahogy nem tisztul rendesen a szervezetünk a belünkben is felhalmozódnak a méreganyagok, ez legyengíti az immunrendszerünket ami miatt fogékonyabbak leszünk a vírusokra, különböző betegségekre. Kezünkbe kell venni tehát  a sorsunkat és tenni kell azért, hogy ne csak kívül tűnjünk szépnek, de belül is azok legyünk, egészségesek és élettel teliek.

A clean eating, magyarul tiszta, inkább tisztán étkezés azt jelenti, hogy az ÉLelem a lehető legtisztább formájában kerüljön az asztalunkra, vagyis lehetőleg abban a formájában fogyasszuk, ahogy az a természetben megtalálható. A tisztán evés nem egy diéta vagy újabb, sokat ígérő ám átverő fogyókúra, hanem egy életmód. Itt nem a kalóriák számolgatásáról van szó, hanem arról, hogy tápláló ételeket együnk, amik vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal és élelmi rosttal látják el a testünket, nem terhelik le azt, így a szervezet öngyógyító és öntisztító folyamatai is vissza tudnak állni a rendes kerékvágásba.

Nem kell kiiktatni semmilyen ételcsoportot az étkezésünkből, hiszen a szervezetenek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre a megfelelő működéshez. Nem arról van szó, hogy mától nem eszünk cukrot, vagy elhagyjuk a húst vagy zsírokat. Egyszerűen arról van szó, hogy ezekből a teljes értékűt válasszuk, azt, ami nincs agyon fehérítve, felfokozva, rejtett cukorral megtömve. Például fehér cukor helyett válasszunk inkább steviát, kókuszvirág cukrot, finomítatlan barna cukrot, mézet, agave szirupot stb. Ne tocsogó napraforgó olajban süssük a húst, hanem kevés kókuszzsíron, oliva olajon vagy szőlőmagolajon Teflon serpenyőben vagy sütőben. Ne disznózsíros fehérkenyeret együnk, hanem helyette teljes kiőrlésű pirítóst avokádókrémmel és paradicsommal. Tészta és fehérkenyér helyett válasszunk len- és különböző magokból készült pékárut, élő kenyeret, teljes kiőrlésű vagy quinoa lisztből esetleg cukkíniből készült tésztát együnk. Válasszunk szezonális zöldséget, gyümölcsöt és fogyasszunk belőlük minél többet, lehetőleg nyersen. Együnk halakat és sovány húsokat. Tej helyett próbáljuk ki a növényi tejeket, amit otthon is gyorsan és könnyen elkészíthetünk.Igyunk több vizet, frissen facsart vagy préselt gyümölcs- és zöldségleveket és teákat a dobozos gyümölcslevek és szénsavas üdítők helyett.

Amikor boltba megyünk mindig nézzük meg az összetevők listáját; ha olyat találunk rajta, amit nemhogy kimondani, de még kiolvasni sem tudunk, az valószínűleg nem tesz jót nekünk, tehát ne vegyük meg. Ha mégis készételre kell fanyalodni olyat válasszunk, ami minél kevesebb összetevőből áll.

Adjuk meg a módját az étkezésnek. Jó tudom, ezt nehéz munka / tanulás mellett kivitelezni, de legalább napi egy étkezés legyen rendes, terített asztalnál a szeretteink körében. Ha a körítés szép máris szívesebben ülünk le enni. Étkezés közben pedig zárjunk ki minden zavaró tényezőt, tv-t, rádiót, laptopot, újságot és negítv gondolatot. Csak arra figyeljünk, hogy most ebben a 20 percben tápláljuk a testünket és azokkal vagyunk akiket szeretünk. Ha egyedül élünk akkor már csak azért is adjuk meg a módját, terítsünk meg, étkezzünk rendesen, nyugodtan, ne a konyhában állva tömjünk az arcunkba mindent, ami éppen a kezünk ügyébe kerül.

Ezeket betartva cserébe energikusabbak leszünk, szebb lesz a bőrünk, a hajunk, körmeink. Megszűnnek az emésztési panaszok (görcsök, szél, rendszertelenség), jobb lesz a szaglásunk és az ízlelésünk, és tisztábbak lesznek a gondolataink is.

Nem kell drasztikus változtatásokat eszközölni, mindig csak apránkét egy két régi szokást kiiktatni és újat bevezetni, higgyétek el a szervezet hamar meghálálja a törődést. És akkor sem kell kétségbe esni, ha olyakor olykor elcsábul az ember, megesik minden halandóval.  A legfontosabb pedig, hogy ne féljünk a főzéstől, még akkor sem, ha kezdők vagyunk és azt sem tudjuk, hogyan fogjunk meg egy kést rendesen. Mindent meg lehet tanulni, mindenbe bele lehet rázódni! Ahogy a mondás tartja: gyakorlat teszi a mestert. Nem kell egész nap a konyhában robotolni, csupán egy kis szervezéssel és odafigyeléssel gyorsan finom és tápláló étel kerülhet az asztalunkra. Ebben szeretnék segítséget nyújtnai, egy két trükköt átadni és kevésbé ismert de csodálatos növényekkel, ételekkel megismertetni titeket. Kívánom, hogy mindenki egyen jót, s jól 2014.-ben.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése