2014. január 13., hétfő

Zöld smoothie kezdőknek


A napi ajánlott zöldség és gyümölcs mennyiség 5-9 adag. Ember vagy inkább nyúl legyen a talpán aki ennyit meg bír enni. Segítségünkre siet a zöld smoothie, amivel egy étkezés keretében letudhatjuk ennek legalább a felét. Hurrá!

A zöld smoothie számos előnyei közül engedjétek meg, hogy párat felsoroljak:

1. Tápláló és finom reggeli, ráadásul menet közben is el lehet fogyasztani.

2. Gyorsan elkészül és a konyha se fog utána csatatérre hasonlítani.

3. Zárható üvegben 1-2 napig eláll, bár legjobb, ha frissen isszuk.

4. Végtelen számú variáció áll rendelkezésünkre, így nehéz megunni.

5. Ásványi anyagokhoz, antioxidánsokhoz, fitonutriensekhez, vitaminokhoz, egészséges szénhidrátokhoz és élelmi rosthoz juttatja a szervezetet.

6. Kellőképpen eltelít, így a fogyókúrázóknak is kiváló.

7. Mivel a zöldségek és gyümölcsök aprítva, folyékony állapotba kerülnek a gyomorba, így gyorsabban megemésztődik és nem terheli le a szervezetet, ezáltal energikusabbnak érezzük magunkat tőle.

8. A smoothieban található rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, kiviszik a mérgeket, így azok nem a bőrön át távoznak, tehát tisztább, ragyogóbb lesz az arcbőrünk, fényes a hajunk és egészségesek lesznek a körmeink. 

9. Klorofillban gazdag, ami köztudottan erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért és megfiatalítja a testet.

10. Nem utolsó sorban pedig lugosító hatású.

Mindezek után zöld smoothire fel! Ó és a színe ne rettentsen el senkit, mert az íze fenséges, a spenótot pedig egyáltalán nem lehet benne érezni, becsszó.


Hozzávalók:

- egy banán
- egy marék bébi spenót
- 2,5 - 3dl mandula- vagy más növényi tej, esetleg ásványvíz víz vagy almalé

Elkészítés:

1. Öntsük a kókusztejet a turmixgépbe, dobjuk rá a spenótleveleket majd a banánt, és mehet is a turmixolás. (Tipp: ha a folyadék van legalul könnyebben viszi a gép a leveleket és hamarabb kész a reggeli italunk)

2. Pohárba öntjük és már fogyaszthatjuk is. (ne húzzuk le egyszerre, hanem szépen kortyonként ismerkedjünk vele)

Később, mikor már megszokjuk a turmixot, kísérletezhetünk különböző ízkombinációkkal. Nagyon finom és sokat dob rajta, ha egy marék áfonyát, epret vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt is hozzá adunk, esetleg egy almával, mangóval vagy más gyümölccsel kombináljuk. Spenót helyett rakhatunk bele fodros kelt, római salátát, pitypang levelet vagy rukkolát. Különösen finom ínyenc kombináció a rukkola körtével vagy a mangó pitypang levéllel. Az anyagcserénk pedig meghálálja, ha egy csipet cayenne borsot is bele csempészünk.





Végtelen számú variáció létezik, itt tényleg csak az ízlésünk és képzeletünk szabhat határt.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése