2014. január 22., szerda

Pohárba zárt napfény


Ez az ital tízóraira vagy uzsonnára is kiváló, gyors energia löket és egy kis napfény ebben a szürke nyákos időben. Már a csodálatos színeivel is megmelengeti az ember szívét, és mikor bele kortyolunk átjárja minden porcikánkat a tüzes gyömbér íze. Garantáltan jól fogjuk érezni magunkat tőle és ne felejtsünk adni belőle a barátainknak is!

A sárgarépa köztudottan immunerősítő, A-vitamint, C-vitamint, B-vitaminokat. E-vitamint, káliumot és mikrotápanyagokat  tartalmaz. Stimulálja az emésztést, javítja a látást, rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, stabilizálja a vércukorszintet, segíti a tüdő megfelelő működését, és támogatja a máj méregtelenítő funkcióját. A szoptatós anyukáknak is hasznos lehet, mivel gazdagítja az anyatejet és ezáltal a babák is megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz juthatnak. 

A gyömbér növeli  az emésztőenzimek aktivitását, tisztítja a beleket és enyhíti a görcsöket. Gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, segít leküzdeni a hányingert, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, sőt az ayurvédikus tanokban gyógyhatásai mellett afrodiziákumként is számon tartják.

Az almát pedig nem kell bemutatnom, ahogy az angol mondás is tartja: "An apple a day keeps the doctor away". De azért leírom, hogy ezután mindenki napi egy almát megegyen vagy megigyon: az alma segíti az emésztést, flavonoidokban gazdag, melyek köztudottan antioxidáns hatásúak, fontos a koleszterin elleni harcban és a cukorbetegség esetén is jótékony hatású, nem utolsó sorban pedig  vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát rejti magában.

Hozzávalók:

- két nagyobb alma
- 4 db sárgarépa
- 1,5 - 2cm-es gyömbér darab

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg a sárgarépákat és a gyömbért. A gyömbért legegyszerűbb egy kiskanál oldalával meghámozni. Tudom hülyeségnek tűnik, de próbáljátok ki, mert sokkal könnyebben és gyorsabban leszedi a girbegurbás gyömbér vékony héját.

2. Mossuk meg az almákat és vágjuk akkora darabokra, hogy a gyümölcscentrifugába beférjen, ha szerencsénk van olyan gépünk van amibe egy egész alma is bele fér, így a szeleteléssel sem kell pepecselni.

3. Préseljük le a hozzávalókat, de arra figyeljünk, hogy a gyömbérrel kezdjük, így az ízét az alma és a répa letolja maga előtt.

4. Ha nincs gyömülcscentrifugánk, akkor a hozzávalókat vágjuk apróra és turmixgépben víz hozzáadásával turmixoljuk le, majd muszlin kendőn vagy tiszta, sűrű szövésű konyharuhán öntsük át, hagyjuk lecsepegni, majd a végén kezünkkel jól nyomkodjuk meg, és meg is kapjuk a frissen préselt zöldséglevünket.




Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése