2014. január 31., péntek

Grillezett csicsókakrémleves pirított hagymával



Krumpli is meg nem is. Sokan azt hiszik, hogy burgonya féle, de valójában a napraforgók családjába tartozik, sőt gyógynövényként is számon tartják. Hazánkban már több, mint száz éve ismert téli növény. Sokáig a szegények eledeleként tekintettek rá, majdnem minden kertben és erdő szélén megtalálható volt, mivel nem igényel semmi törődést, egyszerűen csak ki kell ásni. Végre kezdik újra felfedezni az emberek jótékony hatása és kellemes íze miatt. Piacon legtöbbször kapható, de szerintem nagyobb szupermarketek polcain is megtalálhatjuk. Persze a piacon öreg nénikéktől venni sokkal jobb! :)

A legjobb dolog benne, hogy szénhidráttartalma csupán 15-20%, legnagyobb részben pedig prebiotikus hatású inulint tartalmaz, ami segíti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, és mivel a szervezetnek nem kell inzulint termelnie a lebontásához, ezért cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Nem mellesleg tele van esszenciális amino savakkal, vitaminokkal, élelmi rosttal: tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, B1, B2, C-Vitamint. 
Rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat a bélműködésre, és mivel nem terheli le a szervezetet, így az, az öngyógyító folyamatokra tud koncentrálni az emésztés helyett. 

Ha többet szeretnétek megtudni a jeruzsálemi articsókáról,becsületes nevén csicsókáról, akkor ezen a szuper oldalon 100 jó hatását megnézhetitek. 

Készülhet belőle főzelék, köret, chips, nyersen saláta, vagy simán snack valami mártogatóssal, mert kellemesen édeskés íze miatt mindnekinek ízleni fog. Ma egy leves receptet mutatok be nektek, ami grillezett csicsókából készült.





Hozzávalók a leveshez:

- 0,5kg csicsóka
- egy kis fej hagyma
- 3 gerezd duci fokhagyma
- 3dl alaplé
- 3dl növényi tej, pl. mandula tej (de lehet sima tehéntej is, ha nincs növényi tej)
- só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál szőlőmagolaj
- botmixer

Hozzávalók a pirított hagymához:

- egy fej édes fehér hagyma
- 2-3 evőkanál kókuszzsír
- teflon serpenyő

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 190˚C-ra légkeveréses programon és egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Egy zöldségkefe vagy dörzsis zsivacs segítségével alaposan mossuk meg a csicsókát, majd pucoljuk meg és kb 2cm-es darabokra vágjuk fel. Pucoljuk meg a fokhagymát és a hagymát, majd a hagymát vágjuk cikkekre.

2. A csicsókát és hagymákat forgassuk össze a szőlőmagolajjal, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire és 15-20 percig süssük, amíg puha nem lesz.

3. Ha szeretjük a pirított hagymát, itt az ideje elkészíteni. A fehérhagymát tisztítsuk meg és szeleteljük nagyon vékony karikákra. Egy telfon serpenyőbe tegyük bele a kókuszzsírt, majd amikor már forró akkor a lángot takarékra levéve (nagyon fontos) tegyük bele a hagymakarikákat és hagyjuk pirulni, 5 perc elteltével kicsit megrázogathatjuk a serpenyőt, de nem kell kevergetni. Így szép lassan megpirul és karamellizálódik a hagyma, mire megsülnek a söldségek kész is van. Tegyük papírtörlőre a tálalásig.

4. Egy lábasban keverjük össze az alaplevet és a tejet (nekem most nem volt itthon alaplevem, így egy teáskanál Vegeta Naturella Ételízesítőt használtam, de sima vízzel is finom lesz).

5. A Megsült zöldségeket adjuk a léhez, forraljuk fel, majd vegyük le a lángot és gyöngyözve hagyjuk kb. 5 percig főni. 

6. Botmixerrel vagy turmixgéppel turmixoljuk simára, sózzuk borsozzuk ízlés szerint és már készen is vagyunk. 


Ha nem vagyunk oda a piríttott hagymáért tálalhatjuk magokkal, csírákkal, esetleg krutonnal, de egymagában is megállja a helyét. Ebből a mennyiségből 2 fő biztosan jól lakik, de ha van mellé főétel három - négynek is elég. Az egész pucolással, szelteléssel, sütéssel és turmixolással kb 30-35 perc alatt meg van. Szerintem megér ennyi fáradtságot, hogy finom és tápláló étel kerüljön az asztalunkra. 

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése