2013. december 18., szerda

A legjobb csokis keksz


Csak annyit mondok Martha Steward tud valamit. Kétség kívül ez a legjobb csokis keksz amit valaha ettem. Két éve karácsony előtt találtam rá és azóta számtalanszor el kellett készítenem, mert egyből a család és barátok kedvence lett. Sajnos ez rendes süti, vajjal és cukorral, fehér lissztel és rengeteg csokival, de talán az ünnepek környékén bele fér egy kis bűnözés ;). Az eredeti receptbe Martha tesz instant kávét, de én ezt ki szoktam hagyni, anélkül is tökéletes. Kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítése, de csak azért mert több lépésből áll. Kezdők is bátran próbálkozzanak, mert garantáltan sikerülni fog.

Hozzávalók:

- 1/2 csésze (cup) liszt vagy teljes kiőrlésű bio liszt (kb. 70g)
- 1/4 csésze holland kakaópor (kb. 40g)
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 4 evőkanál vaj
- 2/3 csésze barna cukor (kb. 130g)
- 1 tojás
- 113g legalább 75%-os jó minőségű étcsokoládé
- 1 evőkanál tej
- porcukor 

Elkészítés:

1. Gőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét.

2. A tojást a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a puha vajat és azzal is keverjük el.

3. A lisztet, kakakó port, sütőport és csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a a habosra kevert tojást, cukrot és vajat, valamint a tejet.

4. A felolvasztott de már kicsit kihűlt csokoládét is keverjük a masszába.

5. A tésztát legalább 45 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megszilárduljon, így könnyebben tudjuk majd formázni.

6. A kihűlt, megdermedt tésztából 3cm átmérőjű golyókat formálunk és porcukorba megforgatjuk őket. Legalább háromszor kell bele hempergetni a purcukorba, sőt az sem árt, ha még kézzel betakarjuk őket a porcukorral és rányomkodjuk.

7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 175 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Tényleg 10-12 perc legyen ne több!

Így megy be a sütőbe


8. Hagyjuk a tepsiben kicsit kihűlni, utána pedig tegyük őket rácsra, hűvösebb helyre, hogy teljesen megszilárduljon. Ne ijedjetek meg, ha még nyersnek tűnik mikor kiszeditek, nem azért puha és folyós mert nyers, csak a csoki miatt, de amint kihűl és megszilárdul a csoki, rendes keksz állaga lesz.

Így jön ki a sütőből
9. Próbáljuk meg ne egyszerre benyomni az egészet.... ;)

Szeretettel: H. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése