2013. december 2., hétfő

Házi készítésű sportital

Van, hogy egy keményebb edzés után az ásványvíz már nem elég. Ilyenkor az ember szívesen megiszik egy színes, cukros muttyot amit sportital néven árulnak. De nézzük csak meg jobban mit is tartalmaz például egy üveg powerade: víz, oké, savanyúságot szabályozó anyag, cukor, színezék, stabilizáló szerek, cukor és persze a fincsi aszpartám ... szerintem nem oké. Miért igyunk mesterségesen előállított dolgokat, amikor otthon is kitűnő sportitalt készíthetünk? Ráadásul egyszerűen előállítható, friss, egészséges és garantáltan hidratál.

A sportitalok szénhidrátot és elektrolitokat tartalmaznak. Az elektrolitok a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagok, melyek szabályozzák az izom- és idegműködést, segítik a sérült szövetek regenerálódását,  szerepet játszanak a test hidratálásában és a vér pH-ját is kordában tartják. Ilyen ásványi anyag a kálcium, a magnézium, a kálium és a só is. A test fokozott igénybevételekor elektrolitokat veszít az izzadás során és ezeket kell pótoljuk valahogy. Szerencsére só a legtöbb háztartásban megtalálható, és ha igazán jót akarunk tenni magunkkal akkor vagy tengeri sót vagy ami mégjobb, himalája sót használunk. A chia mag kitűnő kálcium és magnézium forrás, így ezt is kilőhetjük. A jóőreg citrom pedig nem csak tele van C-vitaminnal, de kálium tartalma is optimális. A legegyszerűbb és legtisztább szénhidrátokat pedig gyümölcsökből nyerhetjük, ami gyorsan felszívódik így hamar energiához juttat bennünket. 





Citromos limeos sportital:

- 2 evőkanál chia mag
- fél liter szűrt víz
- egy citrom leve
- egy lime leve
- agave szirup vagy méz ízlés szerint
- csipet tengeri- vagy himalája só

Narancs - grapefruit sportital:

- 2 evőkanál chia mag
- fél liter víz
- egy citrom leve
- két narancs leve
- fél - egy grapefruit leve
- csipet tengeri- vagy himalája só.

Elkészítés:

1. A chia magokat keverjük a vízbe és hagyjuk állni kb. fél órát, hogy a magocskák zselét képezzenek. 

2. Keverjük bele a többi hozzávalót és jól hűtsük be vagy dobjunk az üvegbe pár jégkockát és már fogyasztható is. 


Az a jó ebben az italban, hogy számos variációja lézetik. Víz helyett használhatunk zöldteát, lime helyett facsarhatunk bele narancsot vagy grapefruitot, esetleg préselhetünk ananász levet is. A chia magtól lehet, hogy először furának fog tűnni az ital állaga, mert kicsit zselés lesz, de hamar hozzá lehet szokni, aki pedig ivott már aloe vera italt azt nem fogja meglepetés érni, mert hasonlít ahhoz a textúrája.  Extra jóság, hogy el is telít így nem leszünk farkas éhesek sem egy kiadós edzés végeztével.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése