2013. december 7., szombat

Narancsos chia puding máktejből

A hét utolsó receptje a chia puding. Reggelinek, de akár desszertnek is kiváló. Azért ne egy krémes édes forró pudingra gondoljatok.  Ezt hidegen fogyasztjuk és a magok miatt nagyon jó kis textúrája lesz. Gyerekek is segíthetnek elkészíteni, mert érdekes figyelemmel kísérni, ahogy egyre sűrűsödik végül eléri a puding szerű állagot, ráadásul elég könnyen el is készíthető, ha a növényi tejjel nem kell már pepecselni. 

Pár szó a mákról: esszenciális zsírsavakban gazdag, antioxidáns tartalma és élelmi rosttartalma is számottevő, B-Vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és káliumot is tartalmaz. Természetesen ennek a máktejnek semmi köze nincs a mákteához és az opiumhoz :)

Hozzávalók a máktejhez:

 - 300g mák
 - 8 dl szűrt víz

Elkészítés:

1. A mákot a szűrt vízbe legalább 2 órán keresztül áztatjuk, majd leszűrjük és turmixgépbe tesszük a beáztatott mákot.

2. A mákot a szűrt vízzel alaposan leturmixoljuk.

3. Egy tiszta muszlin vagy géz kednőn, esetleg egy tiszta sűrű szövésű konyharuhán át egy tálba szűrjük, a maradék mák pépet pedig jól kinyomkodjuk és hagyjuk lecsepegni.

4. A kész tejet hűtőbe tesszük, ahol 3-4 napig eláll.

Sosem gondoltam volna, hogy abból a szürke és nem túl gusztusos léből gyönyörű fehét "tej" lesz. Ahogy a kendőn átcsepegett és megláttam, hogy sikerült, olyan érzés fogott el, mint mikor Tom Hanks a Számkivetett című filmben tüzet csihol...

(GIF innen)


Ezen felbuzdulva legközelebb kipróbálom a mandula- és diótej elkészítését is! :)

Hozzávalók a chia pudinghoz:

- 5 dl máktej
- 7 evőkanál chia mag
- 3 narancs facsart leve kb. 2,5dl, (nyugodtan mehet bele a rostja is)
- 1 bio naracs reszelt héja, olyan amit nem kezeltek semmilyen méreggel
- 5-6 evőkanál méz, ízlés szerint többet is lehet
- csipet tengeri só

Elkészítés:

1. Jó alaposan megmossuk a bio narancsunkat és lereszeljük a héját. Kifacsarjuk a többi narancsot és a máktejjel együtt turmixgépbe tesszük.

2. Hozzáadjuk a folyós mézet, tengeri sót és jól összekeverjük.

3. A chia magokat egy nagyobb tálba tesszük és ráöntjük a narancsos máktejet. Innentől kezdve kb. 5 percenként kézi habverővel átkeverjük, hogy a magok ne csomósodjanak össze, ez a folyamat 15-20 percet vesz igénybe. 

4. Ha már megfelelő zselés állagú akkor poharakba töltjük és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

5. Fogyasztás előtt reszelt narancshéjjal díszítjük.


A máknak elég jellegzetes íze van, így aki nem kedveli az elkészítheti a chia pudingot mandulatejből vaníliával és áfonyával, vagy fahéjjal és banánnal. Természetesen tehéntejből is finom lesz, ehhez adhatunk kakóport például. A lényeg, hogy ahány deciliter tejjel dolgozunk annyi evőkanál chia magot adjunk hozzá, hogy puding szerű állagot kapjunk. Kísérletezzetek bártan az ízkombinációkkal!(Bio narancsot a Spar-ban találtok)

Szeretettel: H. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése