2013. december 1., vasárnap

A csodálatos chia mag

A következő pár bejegyzés főszereplője az azték zsálya, vagyis becsületes nevén a chia mag lesz. Bár egyre többen ismerik és használják, mégis úgy gondolom nem árt, ha bemutatom milyen csodálatos növényről is van szó. A chia mag a menták családjába tartozik, Közép- és Dél-Amerikában honos növény. Az aztékok már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogy milyen jótékony hatással bír a szervezetre. Sokáig feledésben volt, de a '90-es években újra előtérbe került és azóta reneszánszát éli, egyre több kutatás és finomabbnál finomabb recept főszereplője. 





A chia mag kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, Omega-6), és ásványi anyagoknak (kálcium, magnézium, vas, folsav, foszfor, kálium), magas az élelmi rosttartalma, proteinben és antioxidánsokban is gazdag. 

Két olyan esszenciális zsírsav van amit a testünk nem képes előállítani, ezek pedig az Omega-3 és Omega-6 zsísavak. Omega-6 zsírsav növényi olajokban, magvakban és teljes kiőrlésű gabonában található, Omega-3 zsírsavat pedig főként halakból és növényi olajokból tudunk beszerezni. Fontos szerepük van immunrendszerünk egészségének megőrzésében, jótékony hatással van a koleszterinszintre, magas vérnyomásra, agyműködésre, bőrünk és körmeink egészségére illetve a látásra is. A chia mag tartalmazza a növényeink közül a legtöbb Omega-3 zsírsavat, többet, mint például amennyi a lazacban van!

A fehérjének fontos szerepe van az izomszövetek, csont- és bőrszövetek növekedésében és regenerálódásában. Amiért  a chia mag nagyszerű, az az, hogy egy adag a napi ajánlott protein bevitelünk 10%-t adja, és mivel növényről van szó ezért koleszerint sem tartalmaz. Azért nem rossz ez az érték egy ilyen kicsi magtól! :)

Az élelmi rostok szerepe az emésztésben nagyon fontos, de miért is? Mert növeli a telítettség érzését, mivel vizet vesz fel és megdagad a gyomorban, segíti a belek természetes mozgását, nedvesen tartja a belek tartalmát így azok kiűritése is könnyebben megy (bocs, de le kellett írni), stimulálja az emésztőrendszer izmait, így azok tónusban maradnak és egészségesek lesznek, lelassítja a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ezáltal a vércukorszintünk sem fog ugrálni, valamint gyorsítja az anyagcserét. Azért arra oda kell figyelni, hogy aki eddig nem evett élelmi rostokban gazdag táplálékot az fokozatosan vezesse csak be azt a táplálkozásába és igyon hozzá megfelelő mennyíségű folyadékot, hogy elkerülje a dehidratációt! (forrás: Gordon M. Wardlaw.Contemporary Nutrition.)

Egy napi adag chia mag (28g) 9g zsírt, 11g élelmi rostot és 4g proteint tartalmaz; 18%-ban fedezi napi kálcium-, 27%-ban a foszfor-, és 30%-ban a magnézium szükségletünket. Mindennek tetejében pedig gluténmentes. (USDA)




Ha többet szeretnétek tudni a chia magról akkor ezen a szuper oldalon mindent megtaláltok, és ami a legjobb rögtön meg is rendelhetitek a magokat. Természetesen bio boltokban is kapható, ha nem vagytok az internetes vásárlás hívei :). Érdemes ezt a szuper növényt fogyasztani, tapasztalatból mondom, hogy jót tesz! Számtalan felhasználási módja van, ezek közül párat be is mutatok a héten. Készítek belőle majd sport italt, műzli szeletet és pudingot is. Addig is chia magra fel! ;)

Szeretettel: H. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése