2013. december 15., vasárnap

Gluténmentes Panama torta




Ez a recept a Dédnagyanyámtól származik az 1930-as évekből. Kis átalakításokkal ugyan, de nagyjából az eredeti receptet meghagyva készült el ez az isteni csokoládé torta. Lisztet nem tartalmaz, helyette darált dió adja a tésztát, és finomított fehér cukor helyett kókuszvirág cukrot használtam, amitől igazán karakteres, kicsit karamell ízű tortát kaptam. A tészta puha, szivacsos állagú, olvad a szánkban a krém pedig fenséges. Másnap még jobb, mikor összeérnek az ízek. 



Hozzávalók a tortához:

- 7 tojás
- 200g 65%-os jó minőségű étcsokoládé
- 200g kókuszvirág cukor (vagy barna cukor)
- 200g darált dió

Hozzávalók a krémhez:

- 150g vaj
- 150g porcukor
- 150g 65%-os jóminőségű étcsokoládé
- 2 tojás

A torta elkészítése:

1. A 200g étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni.

2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Nagyon fontos lépés, hogy jól felverjük a tojásfehérjét, mivel ettől lesz majd könnyű a tortánk. Olyan keménynek kell lennie, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat a hab nem folyik ki belőle.

3. A tojássárgáját egy gépi habverővel addig verjük, amíg szép világos sárga és krémes állagú nem lesz, ezt követően hozzáadjuk a cukrot és ezzel is habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót és a kihűlt olvadt csokoládét.

4. Óvatosan beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjét. Ezt úgy a legkönnyebb, hogy a hab negyedét feláldozzuk és bele dolgozzuk a masszába, hogy fellazuljon. A maradék 3/4 részét pedig szépen óvatosan, kisebb adagokban beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjön össsze. Én úgy szoktam, hogy kissé megdöntöm a tálat és nyolcasokat írva hozzá adom a tésztához a tojásfehérjét.

5. 23cm-es tortaformába öntjük vagy elfelezzük a tésztát és két 18cm-es formába öntjük és 180C-ra előmelegített sütőbe (légkeveréses programon) 25 perc alatt tökéletesre sütjük.

6. Hagyjuk teljesen kihűlni.


A krém elkészítése:

1. A vajat a porcukorral habosra keverjük és félre tesszük.
2. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és a két tojással folyamatosan kevergetve besűrítjük.
3. Amikor már kihűlt a csokoládé massza, össze dolgozzuk a vajjal és hűtőbe tesszük kb 20-25 percre.


A tortát vágjuk félbe és töltsük meg a krémmel, majd tegyük rá a tetejét és a maradék krémmel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Kész is vagyunk. Már így önmagában szemet gyönyörködtető látványt nyújt a tortánk, de ha van még egy kis affinitásunk hozzá, díszítsük cukor drazséval vagy csokoládé díszekkel, estleg olvasztott csokoládéból fenyőfákat is készíthetünk, és ha még kókuszlissztel vagy porcukorral meg is hintjük igazi havas tájat kapunk. Tökéletes Advent vasárnapra. Egyetlen hibája van, hogy nagyon gyorsan elfogy...

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése