2013. december 3., kedd

Házi műzliszelet

Ez a műzliszelet nem tartalmaz tartósítószereket, adalékanyagokat, ízfokozókat és cukrot sem. A datolyától kellően édes, a fehéjtól pedig nagyon finom lesz. Ez egy alap recept, ha gluténmentes változatot szeretnénk elkészíteni, akkor hagyjuk ki a zabpelyhet, és növeljük az amaránt és quinoa mennyiségét, esetleg adjuk hozzá puffasztott barna rízst, vagy szerezzünk be gluténmentes tiszta zabpelyhet. A magokkal és aszalt gyümölcsökkel is ízlésünk szerint variálhatunk, itt tényleg csak a fantáziánkra van bízva a dolog. Tökéletes nasi, de edzés előtt és után is kiváló csemege.

Hozzávalók:

- 100g apróra vágott zabpehely
- 20g puffasztott amaránt
- 20g puffasztott quinoa
- 50g aszalt vörösáfonya
- 50g kókusz reszelék
- 100g natúr tökmag
- 100g mandula
- 3 evőkanál szezámmag (én fekete szezámmagot használtam, de a sima is tökéltes)
- 2 evőkanál chia mag
- 25db magozott datolya (bio datolyát vegyünk)
- 4 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- csipet tengeri só vagy himalája só






Elkészítés:

1. Áztassuk be a magokat 2-3 órára szűrt vízbe, majd papírtörlőn szárítsuk meg őket

2. Mérjük ki a hozzávalókat, majd egy nagyobb tálba jól keverjük össze a zabpelyhet, az amaránt magokat, quinoát, kókuszreszeléket és vörösáfonyát.

3. A mandulát vágjuk össze, nem kell nagyon apróra, legyenek benne kisebb nagyobb darabok, akár egész mandula is, hogy jó textúrát adjon majd a műzliszeletnek. A felaprított mandulát, tökmagot, chiamagot és szezámmagot is adjuk a többi hozzávalóhoz.

4. A kimagozott datolyát a szobahőmérsékletű kókuszolajjal, fehéjjal és csipet tengeri- vagy himalája sóval turmixoljuk össze, hogy egy pépes ragacsos állagú masszát kapjunk. Ha esetleg nincs turmixgépünk, akkor jó puha datolyát válaszunk és azt egy villával is össze tudjuk nyomkodni.

5. Öntsük ezt is a tálba  és egy spatulával vagy inkább a kezünkkel  jó alaposan dolgozzuk össze a többi hozzávalóval.

6. Egy kb 20x25 cm-es tálat vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és jó alaposan nyomkodjuk bele a műzlit, ne sajnáljuk, a lényeg, hogy jól össsze kell tömöríteni, mert különben szétesik. 


7. Tegyük a hűtőbe legalább két órára mielőtt felvágnánk, hogy rendesen megszilárduljon. Légmentesen záródó dobozban kb. két hétig eláll a hűtőben. 


Íme egy egyszerűen, bárki által elkészíthető egészséges finomság.

Szeretettel: H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése